גילוי מוקדם של סרטן מעי הגס והחלחולת

גילוי מוקדם מציל חיים ובמיוחד כשמדובר בסרטן מעי הגס והחלחולת

גילוי מוקדם של סרטן מעי הגס והחלחולת

סרטן המעי הגס והחלחולת הוא בין סוגי הסרטן הנפוצים אצל גברים ונשים בישראל. משרד הבריאות ממליץ לעשות מגיל 50-74 פעם בשנה בדיקת דם סמוי בצואה, אמצעי לגילוי מוקדם של המחלה. גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת משפיע מאוד על מהלך המחלה ועל סיכויי ההחלמה. 

ראשית, היכן נמצא המעי הגס, ומה זה חלחולת?

המעי הגס והחלחולת הם החלק התחתון של מערכת העיכול, החלחולת (ידועה יותר בשם "רקטום") היא החלק האחרון שמתחבר לפי הטבעת. 

סרטן המעי הגס והחלחולת הוא בין השכיחים בישראל (ובמדינות נוספות בעולם) אצל גברים ונשים.

מאז שנת 2005 משרד הבריאות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן התחילו לקדם בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת.

מדובר בבדיקה שגרתית של צואה לדם סמויה, ובמידת הצורך בדיקת קולונוסקופיה.

גילוי מוקדם מציל חיים!

בדיקת צואה לדם סמוי (-FIT Fecal Immunochemical Test) היא בדיקה שאפשר לעשותה בבית. תשובה חיובית המראה שיש דם סמוי בצואה, מהווה איתות אזהרה שיתכן ומתרחש משהו לא תקין במערכת העיכול.

במקרים בהם התשובה חיובית, יש לבדוק מה הגורם לכך, ובמידת הצורך לבצע בדיקת קולונוסקופיה. עם זאת יש לזכור, שיכולים להיות גורמים אחרים להמצאות דם סמי בצואה, כמו טחורים, אנמיה, מזון לא מתאים ועוד.

מהי בדיקת קולונוסקופיה?

בדיקת קולונוסקופיה היא בדיקה אנדוסקופית- זעיר פולשנית- של המעי הגס, הנעשית תחת טשטוש או הרדמה. בבדיקה מוכנס למעי הגס דרך פי הטבעת צינור דק שבקצהו יש מצלמה המופעלת מבחוץ.

במידה ובמהלך הבדיקה מוצאים נגעים כל שהם כמו פוליפים למשל, מסירים נגעים אלה, הנשלחים לבדיקה היסטולוגית.

בהתאם לממצאים במהלך הבדיקה וכן במעבדה הפתולוגית, יתכן ויהיה צורך בטיפול נוסף כמו טיפול כירורגי, או טיפול בכימותרפיה או רדיותרפיה, או בתרופות מותאמות אישית כדוגמת תרופות אימונותרפיות.  

נזכיר שקיימת גם בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית שנעשית בעזרת מכשיר CT. בדיקה זו משמשת עבור מי שלא מעוניין בבדיקת קולונוסקופיה רגילה. החסר הוא בכך שבמידה ובמהלך הבדיקה מתגלים נגעים שיש להסירם יהיה צורך גם בבדיקת קולונוסקופיה רגילה.

כל נגע חשוד הניטל במהלך הבדיקה, מועבר לאבחון במעבדה פתולוגית! זה יסייע לרופא/ה לקבוע המשך טיפול ומעקב.

נגעים במעי הגס והחלחולת וכן גידולים סרטניים עשויים להתבטא בהופעת דם סמוי בצואה, בכאבי בטן, נפיחות, עצירות, שלשולים או בשינויים אחרים בהתנהגות מערכת העיכול.

נתונים של משרד הבריאות נכון לשנת 2017 מראים שאצל האוכלוסייה היהודית בישראל, חלה ירידה במקרי התמותה עקב גידולים במערכת העיכול. לעומת זאת באוכלוסייה הערבית בישראל, המספרים נותרו ללא שינוי משמעותי. 

בבדיקה שנעשתה בשנת 2018, ישראל נמצאת במקום ה-35 בהשוואה ל-36 מדינות OECD מבחינת שכיחות מחלת סרטן המעי הגס והחלחולת. המנצחת היא מקסיקו עם השכיחות הנמוכה ביותר מבין 36 המדינות.

מעבר לבדיקות לגילוי מוקדם ותשומת לב לשינויים או כאבים במערכת העיכול, מה עוד אפשר לעשות כדי להשפיע על בריאות מערכת העיכול התחתונה שלנו?

מבחינת תזונה, ממליצים לאכול פחות בשר אדום ומעובד ויותר סיבים תזונתיים (קדימה מיץ גזר!), להיות יותר בתנועה ובפעילות ספורטיבית, פחות עישון, פחות אלכוהול (חזרנו אל כוס מיץ הגזר), ולשמור על משקל גוף תקין.

מי בסיכון מוגבר?

לגיל יש משמעות, הסיכון גובר מגיל 50 ומעלה. אנשים שבני משפחתם חלו בגיל צעיר מ-50 בסרטן המעי הגס והחלחולת נמצאים בסיכון מוגבר משום שייתכן שיש למחלה מרכיב גנטי ועליהם להקפיד על בדיקות שגרתיות. ישנן בדיקות גנטיות מולקולריות כמו בדיקת MSI (ניתן לבצע דרך מעבדת L.E.M) שמאבחנות האם מדובר על סרטן מעי תורשתי ,Hereditary non-polyposis colorectal cancer-  HNPCC , תסמונת לינץ'. גם מטופלים עם מחלות כרוניות במערכת העיכול (כמו קרוהן) נמצאים בקבוצת סיכון. וכמו שכתבנו- עישון, צריכת אלכוהול, חוסר פעילות גופנית, והשמנת יתר עלולים להוות גורמי סיכון אף הם.

בארה"ב רואים מגמה של ירידה במספר החולים מעל גיל 50 (ייתכן שבזכות גילוי מוקדם של הסרטן) עם עלייה מדאיגה בחולים מתחת לגיל 50. חוקרים בודקים האם זה נובע מהרגלי תזונה לא בריאה של האוכלוסייה  (אכילה מרובה של בשר אדום ומעובד, של סירופ תירס עם תכולה גבוהה של סוכר, צבעי מאכל ומונוסודיום גלוטומט) בשילוב עם אורח חיים ישבני שכולל מיעוט תנועה ופעילות גופנית (Sedentary Behaviour). הם בודקים גם אפשרויות של תורשה גנטית ושילוב עם מחלות אחרות.

עוד על מה שקורה בארה"ב כאן

לחצו כאן לקריאה נוספת על חודש המודעות לסרטן המעי הגס והחלחולת, מרץ 2022 באתר האגודה למלחמה בסרטן

מקורות

https://www.nhs.uk/conditions/bowel-cancer/

אתר משרד הבריאות 

אתר קופת חולים כללית

אתר האגודה למלחמה בסרטן:

https://www.cancer.org.il

https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?pageid=12931