מהי בדיקת פאפ?

בדיקת Pap (משטח צוואר הרחם) היא בדיקה שגרתית, המתבצעת בחדר הרופא, הבודקת את מצב התאים בצוואר הרחם. במהלך הבדיקה, ייקח הרופא דוגמא זעירה של תאים מצוואר הרחם – החלק התחתון של הרחם המתחבר אל הנרתיק (וואגינה). תאים אלה נבדקים על מנת לאתר תופעות לא תקינות. כאשר מתגלה תופעה כזאת, עשוי הרופא להמליץ על בדיקות נוספות.אין סיבה לפחד או לחשוש מביצוע בדיקת Pap (משטח צוואר הרחם). זהו תהליך פשוט, העשוי להציל חיים.

מתי מומלץ לעשות בדיקת פאפ?

לאחר תחילת קיום יחסי מין, או בהגיעך לגיל 21 (המוקדם מבין השניים). במידה ובדיקת ה- Pap תקינה, מומלץ לבצע את הבדיקה הבאה לאחר שלוש שנים. זאת במידה שהקשר האישותי לא השתנה. 

חשוב לזכור, ישנן פעולות העשויות להפריע ליעילות הבדיקה:

אם יש הפרשה נרתיקית מרובה, או דימום או שארית דימום.
קיום יחסי מין 48 שעות לפני הבדיקה.
שימוש בנרות או משחות נרתיקיות קודם לבדיקה.
לרוב, הבדיקות מבוצעות בתקופת הביוץ, בין 10 ל- 20 יום לאחר היום הראשון של הוסת.

 מה המשמעות של בדיקת פאפ (משטח צוואר הרחם) שאינה תקינה?

בדיקת פאפ (משטח צוואר הרחם) לא תקינה מראה שיש שינויים לא נורמלים, לא תקינים, בתאים. תאים אלה עלולים להתפתח לתאים טרום סרטניים, ולתאים סרטניים.

כדי להבין מה הטיפול הנדרש, הגינקולוג/ית עשויים לבקש בדיקת פאפ נוספת כדי לאשר את הממצאים. במקרים מסויימים יהיה צורך בבדיקת HPV typing, בדיקה שנועדה להבין האם יש זיהום של וירוס הפפילומה האנושי, הוירוס שנחשב כגורם המחלה המרכזי לסרטן צוואר הרחם.   

אם יש חשד להימצאות נגע, צבר תאים שעברו שינויים לא נורמלים, הגינקולוג/ית עשויים לבצע בדיקת קולפוסקופיה, בדיקה בה נעזרים במצלמה זעירה כדי לראות את צוואר הרחם. במקרה בו ישנו נגע, תתבצע הסרה שלו, לרוב בעזרת מכשור זעיר פולשני. במקרים בהם יש גידולים שדורשים טיפול מורכב יותר, ייתכן שיתבצע ניתוח להסרת הגידול יחד עם טיפול אונקולוגי תומך.