במעבדת L.E.M אנו מבצעים בדיקה גנטית לאבחון נוכחות 14 זנים בסיכון גבוה של וירוס הפפילומה האנושי- . הבדיקה מבוצעת על ידי צוות רפואי מיומן ומיכשור חדשני של חברת BD. בדיקת HPV נועדה לנשים ומבוצעת אצל הגינקולוג/ית שלך בדומה לבדיקת פאפ
 

שאלות על וירוס הפפילומה האנושי- (Human Papillomavirus- (HPV

מהו HPV ?

HPV הוא וירוס הפפילומה האנושי- Human Papillomavirus. וירוס זה שייך למשפחת ה- Papovavirus. משפחת וירוסים זאת יכולה לגרום לפגיעות שונות אצל הגוף שהם חודרים אליו. החל מיבלות וכלה בסרטן. הוא מתפתח בתאי אפיתל של העור והרירית (דרכי מין ונשימה).  ל- HPV יש יותר מ- 100 מופעים שונים שהשפעתם משתנה מגרימת יבלות ועד סרטן. כ- 30 זנים מתוכם פוגעים במערכת המין הנקבית כאשר 18 מהם יכולים לגרום לסרטן. כמעט ב-100% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם התגלתה נוכחות HPV. מכאן החשיבות של בדיקת HPV screening, בדיקה שבודקת נוכחות של הוירוס בצוואר הרחם על ידי זיהוי רצפים גנטיים של הוירוס. כך הבדיקה גם עונה על השאלה באיזה זן של הוירוס מדובר. 

מה הסיכוי שלי להידבק בוירוס? האם וירוס הפפילומה יכול להיעלם?

יותר מ-% 70 מהנשים הפעילות מינית נדבקות בזנים שונים של הוירוס במהלך חייהן. חלקן סובלות מיבלות בלבד. בשביל רוב הנשים והגברים הוירוס כלל לא מתבטא ונעלם אחרי כמה שנים.

הבעיה המרכזית אצל נשים שנדבקות בנגיף הוא הסיכוי לפתח סרטן צוואר הרחם. בישראל מתגלים מדי שנה כ- 241 מקרים של נשים שחלו בסרטן צוואר הרחם. סוגי סרטן נוספים שקשורים לוירוס HPV הם סרטן בפי הטבעת, בואגינה, וולוה, אצל גברים בפין, וכן באזור הפה (לוע, לשון, שקדים וכו')  והצוואר. סוגי סרטן אלה הם נדירים מאוד.

מהם הזנים של וירוס הפפילומ האנושי שנחשבים למסוכנים? מה זה HPV16? 

הזנים שקשורים ליבלות הם 6 ו-11. הזנים שקשורים לסרטן הם 16,18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, ו-59. הזנים 16, ו-18 הם הנפוצים מבין הקבוצה, ומתגלים במרבית המקרים בהם יש סרטן צוואר הרחם. גם בנוגע לסרטן שמופיע במקומות אחרים בגוף ונגרם על ידי וירוס HPV, לרוב HPV16 הוא הזן מחולל המחלה. לכן החיסונים, עליהם נפרט בהמשך, נועדו לחסן את הגוף נגד שני זנים אלו, HPV16 ו-HPV18.

באילו מקומות בעולם התגלה HPV ?

הוירוס נפוץ בארצות רבות, בארה"ב, אירופה, אסיה ואפריקה, וכן בישראל.

האם יש תרופה מרגע שנדבקתי? האם וירוס הפפילומה יכול להיעלם?

אין תרופה לוירוס הפפילומה האנושי. בדומה לשאר הוירוסים, החלמה נעשית בכוחה של המערכת החיסונית של הגוף. במרבית המקרים לגוף יש יכולת להילחם בוירוס בכוחות עצמו ולהיפטר ממנו. וירוס הפפילומה יכול להיות רדום בתוך הגוף במשך שנים. אם מתגלה נוכחות של הוירוס, אפשר להוציא את התאים שהתגלו כנגועים שהחלו בהם שינויים. נשים שמתגלה אצלן נוכחות של וירוס ה- HPV יתבקשו לבצע בדיקת קולפוסקופיה אצל הגינקולוג. בבדיקה זו משתמשים במצלמה ובכלים עדינים שמוכנסים דרך הוגינה לכיוון צוואר הרחם. הרופא יכול לראות אם יש צברים של תאים נגועים, וגם לצרוב או להסיר אותם במקום.

איך נדבקים בוירוס הפפילומה?
ישנן שלוש דרכים עיקריות להידבק:  
  1. עור הבא במגע עם עור נגוע בוירוס.     
  2. קיום יחסי מין לא מוגנים עם אדם נגוע.
  3. עובר בלידה יכול להידבק אם אימו נגועה.
מהם התסמינים של הדבקה בוירוס הפפילומה?

הוירוס יכול לגרום לתופעות שונות, כתלות בזן של הוירוס, במקום ההידבקות וכן במצבה של המערכת החיסונית הכללית בגוף. התופעות שנמצאו קשורות לנוכחות וירוס הפפילומה הן יבלות על העור, גידולים ממאירים ושפירים בראש ובצוואר, יבלות בדרכי המין והשתן, ושינויים בתאים בדרכי המין הנשיים שיכולים להגיע לכדי גידולים סרטניים בנרתיק, בפות, בפי הטבעת, ובצוואר הרחם.

האם שימוש בקונדום או באמצעי מניעה אחרים מגן מפני הדבקה?

הוירוס עובר במגע, לכן שימוש בקונדום יגן באופן חלקי בלבד מאחר ומתרחש מגע עם איברי המין, האשכים, העריה, וכו'. נשים המשתמשות בגלולות נוטות לא להשתמש בקונדום ולכן סיכויי ההדבקה שלהן גבוהים יותר!

 

האם אפשר להידבק בוירוס HPV מישיבה על אסלה בשירותים ציבוריים?
וירוס הפפילומה האנושי עובר בעיקר במגע מיני, ומגע של עור לעור. לא ידועים לנו מקרים של הדבקה מאסלה של שירותים שנקיים ברמה סבירה (כך עולה ממחקר שנערך בעבר בסקנדיביה). הסיכוי להידבק מחפץ או חומר נגוע הוא נדיר, אך קיים- יש למשל מקרים של הדבקה ממכשירי בדיקה וגינליים.
                                                                                                                   
האם נשים לסביות או ביסקסואליות יכולות להידבק בנגיף?
כן, וירוס HPV עובר במגע בעור ובאיזור איברי המין, דרך הידיים וגם דרך אביזרי מין. מחקר שנערך בבריטניה מראה שנשים מקהילת הלהט"ב, לסביות, ביסקסואליות, טרנס, וא-בינארי, נוטות שלא ללכת לבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם מתוך מחשבה מוטעית שהן לא יכולות להידבק. לא משנה מה ההגדרה המגדרית או עם מי מקיימים יחסי מין, כל עוד יש צוואר רחם, צריך להקפיד וללכת להיבדק. גם גברים מקהילת הלהט"ב יכולים להידבק ולהדביק.
מה כדאי לעשות כדי להגן על עצמי מפני HPV ?

בשנים האחרונות פותחו חיסונים שנועדו למנוע הדבקה. בארץ וברחבי העולם יש פרסום רב סביב החיסונים, ויש מגמה הולכת וגוברת לחסן נערות ונערים בגיל צעיר ככל האפשר כדי למגר את הוירוס בצורה מוחלטת. החיסונים נועדו להגן מפני הזנים המסוכנים ביותר אבל לא מונעות הדבקה באופן מוחלט!  חשוב להתייעץ עם רופא הנשים שלך בקשר לקבלת החיסון. 

האם גברים גם יכולים להידבק?

כן, גברים יכולים להידבק וגם להעביר את הוירוס הלאה. אצל גברים לרוב מגלים שיש בעיה והדבקה של הוירוס כאשר מופיעות יבלות על הפין והאשכים. גברים עלולים להדביק אנשים שהם באים איתם במגע מיני ללא ידיעתם. וירוס HPV יכול גם לגרום לסרטן במקומות שונים בגוף אצל גברים- בפין, בפי הטבעת, ובאיזור הפה, ולא רק אצל נשים.
האם אפשר לעשות בדיקת HPV (או בדיקת פאפ PAP) בזמן מחזור?
לא. בדיקה בזמן דימום של הוסת עלולה לפגוע בתקינות של התוצאה.
מהי בדיקת HPV ?

בדיקת HPV היא בדיקה פשוטה שנעשית בצורת איסוף תאים מצוואר הרחם. התאים שנאספים נשלחים למעבדה ובעזרת הגברה של DNA נעשית בדיקת נוכחות של 14 הזנים המסוכנים והנפוצים ביותר.  הבדיקה  מאוד מדויקת ומראה איזה מהזנים נוכח בגוף הנבדקת בעזרת זיהוי של מקטעים גנטים ידועים של זני וירוס הפפילומה המסוכנים.
מכאן הרופא מחליט מה תהיה דרך הטיפול, החל ממעקב שגרתי וכלה בהסרת התאים הנגועים.
גילוי מוקדם יכול למנוע התפתחות של סרטן ולהציל חיים! זמן התפתחות סרטן צוואר הרחם יכול להיות בין שנה לארבע שנים. עם זאת, מרגע ההדבקה בוירוס ועד הופעה של נגעים יכולה גם לקחת כמה עשרות שנים, אם בכלל תהיה. ההתפתחות של סרטן צוואר הרחם היא יחסית איטית ומאפשרת לגלות בזמן אם יש שינויים לא בריאים והיווצרות תאים סרטניים ולטפל בהם.
מאחר שהסימפטומים מגיעים בשלב מתקדם של הסרטן, חשיבות בדיקת HPV באופן שגרתי- גדולה.

מה הקשר בין בדיקת פאפ לבין בדיקת HPV?

בדיקת פאפ היא בדיקה קלאסית בה בדומה לבדיקת HPV, הרופא מבצע איסוף של תאים מצוואר הרחם כדי לבחון אותם. בבדיקת פאפ שעד היום נחשבה בדיקת הסקר המרכזית לגילוי מוקדם של צוואר הרחם עושים עיבוד לתאים ואז רופא פתולוג בודק אותם תחת עינית המיקרוסקופ. מטרת הרופא הפתולוג להבין מה מצב התאים, האם הם בריאים או שחלו בהם שינויים לא נורמליים. בדיקות פאפ שגרתיות נועדו לזהות מבעוד מועד שינויים בעיתיים בתאים ולשלוח את המטופלת לרופא כדי לבחון בצורה מעמיקה יותר את מצב צוואר הרחם בבדיקת קולפוסקופיה. תוצאה של בדיקת פאפ תהיה למעשה תיאור של מצב התאים בצוואר הרחם, והאם יש בהם שינויים לא בריאים.

בחלק מהמדינות, וגם בישראל, ישנה מגמה של מעבר של בדיקות הסקר השגרתיות מבדיקת פאפ לבדיקת HPV. אם מתגלה נוכחות של אחת מהזנים המסוכנים, הרופא/ה המטפל/ת עשוי/ה להחליט לעשות גם בדיקת פאפ כדי לבצע המשך ברור. אין צורך בבדיקה נוספת של המטופלת. המעבדה משתמשת באותה הדגימה שנלקחה עבור בדיקת ה-HPV.


האם יש חיסון נגד הוירוס?

במשרד הבריאות ממליצים על מתן החיסון לבני נוער בגיל בית הספר. החיסונים עליהם ממליץ משרד הבריאות הם Ceravix, Gardasil-4 , Gardasil-9. בעבר החיסונים היו מוגבלים בגיל, אבל כיום יש הרחבה של האישור להשתמש בהם גם בגילאים מבוגרים יותר. 

בנוסף, ישנם חוקרים שבודקים האם חיסון HPV חדש שבפיתוח יכול לגרום לחיזוק מערכת החיסון ולחזק נשים שכבר התגלו אצלן נגעים סרטניים.

עוד על החיסונים-באתר משרד הבריאות.

להזמנת הבדיקה לרופאים/ות ומרפאות עבור נשים בלבד צרו קשר:
בטל.08-9380770, פקס.08-9389783
או באימייל. admin@lem-lab.com